top of page

Slim Beleggen met Dollar Cost Averaging (DCA) voor Risicospreiding

Waarschijnlijk heb je de term Dollar Cost Averaging (DCA) wel eens eerder gehoord. Maar wat is het precies en hoe begin je met DCA beleggen? In dit artikel gaan we het verhelderen. DCA is een afkorting van Dollar Cost Averaging. Dit betekent in het Nederlands: Gemiddelde aankoopwaarde per dollar. In dit artikel maken we van de dollar de euro.


Bij Dollor Cost Averaging spreken dus van een gemiddelde aankoopwaarde. Dit houdt in dat er op meerdere momenten wordt gekocht, zodat er uiteindelijk een gemiddelde uitkomt. Om een gemiddelde te berekenen is het handig om met dezelfde waarden (inlegbedrag) te werken. Bij de methode van DCA draait het om consistentie. Elke maand, hetzelfde bedrag inleggen. Niet meer, niet minder. Uitgangspunt in het onderstaande voorbeeld is dat je elke maand voor hetzelfde bedrag en in het voorbeeld € 100,- euro aan aandelen koopt van bedrijf ABC.  

Maand

Inleg in bedrijf ABC

Koers

Aantal aandelen

Januari

100 euro

€10,26

9,75

Februari

100 euro

€10,00

10

Maart

100 euro

€9,52

10,50

April

100 euro

€10,53

9,5

Mei

100 euro

€10,81

9,25


Aan het einde van deze periode heb je 50 aandelen gekocht voor €500,-. We houden in dit voorbeeld voor het gemak even geen rekening met transactie kosten. De gemiddelde aankoop van het aandeel is €500,- / 50 aandelen = 10 euro. Met de Dollar Cost Averaging blijf je consistent investeren, ongeachte de prijsfluctuaties. Door periodiek in te kopen volgt er automatisch een gemiddelde aankoopwaarde.


Bijkomende voordeel is dat wanneer de prijs hoog is je minder aandelen koopt en als de prijs laag is juist meer. Je ziet dat op het dieptepunt in het voorbeeld in maart er 10,5 aandelen worden aangekocht. In mei stond de koers van het aandeel een stuk hoger en toen werden er maar 9,25 aandelen ingekocht. Op lange termijn helpt Dollar Cost Averaging je om het risico te spreiden en om gemiddeld genomen een goede prijs te betalen voor de aandelen. Het is een strategie die helpt om de ups en downs van de markt te egaliseren. Ook helpt het om gestaagd (Dus elke maand) te blijven investeren. Dit kan je ook toepassen door het automatisch te laten afschrijven.


DCA is met name geschikt voor langetermijnbeleggers die willen profiteren van de groei van de markt en zich niet te veel zorgen maken om de korte termijn schommelingen van de markt. Ook is het een strategie om je emoties buiten spel te zetten en consistent te blijven investeren, wat de markt ook doet. Ook voor pensioenbeleggers met een lange horizon is deze methode zeer geschikt.


Starten met Dollar Cost Averaging?

De DCA methode is ook een manier om het starten van beleggen minder risicovol te maken. Stel je hebt een bedrag opzij gezet om te gaan investeren. Dit is een bedrag van €10.000,- Als je al dit geld in één keer in één bedrijf wilt stoppen neem je een groot risico. Wat als de aandelen met 30% dalen van dat bedrijf omdat ze slechte cijfers hebben gedraaid? Dan ben jij in één keer €3000,- kwijt.


Als je de DCA methode toepast ga je dit verspreiden over de maanden. €10.000,- delen door 12 maanden is €833,33 per maand. Als dan na de eerste keer de aandelen met 30% naar beneden gaan is er veel minder aan de hand. Want je had je maar voor €833,33 ingekocht in plaats van €10.000. Daarnaast ga je de maanden erna profiteren van de daling omdat je de aandelen goedkoper gaat inkopen omdat de prijs zo is gezakt. Zo pak je weer een mooi gemiddelde.


Al met al is DCA een prettige methode om minder risico te lopen , minder aan je emoties te worden blootgesteld en een handig manier om te starten met beleggen.

Comments


bottom of page