top of page

Waarde Beleggen als Warren BuffetAls je individuele aandelen wil kopen, wil je weten welke aandelen in prijs gaan stijgen. Een belangrijke methode om dit te bekijken is de WPA. Dit betekent de; ‘winst per aandeel’. Dit is een cruciale financiële ratio die de winst per uitstaand gewoon aandeel van een bedrijf weergeeft. De berekening gaat als volgt:  


WPA = Totale nettowinst / totaal aantal uitstaande gewone aandelen


Om een voorbeeld te geven. Stel dat bedrijf XYZ Corporation in een jaar een nettowinst van €2.000.000,- heeft behaald en dat er in totaal 400.000 gewone aandelen van het bedrijf zijn uitgegeven. Om de WPA te berekenen gebruiken we bovenstaande formule. De Totale nettowinst van €2.000.000,- delen we door de totaal aantal uitstaande gewone aandelen van 400.000€2.000.000,- / 400.000 is €5,- Dit betekent dat de WPA van bedrijf XYZ €5,- bedraagt.


De WPA is belangrijk voor investeerders omdat het helpt om de winstgevendheid van een bedrijf te beoordelen op een per-aandeel basis. Een hogere WPA kan wijzen op een hogere winstgevendheid en kan daarvoor aantrekkelijk zijn voor investeerders. Een lagere of dalende WPA kan wijzen op het tegenovergestelde. De WPA word vaak gebruikt in combinatie met andere financiële ratio’s om tot een algemene beoordeling van het bedrijf te komen om uiteindelijk tot de beslissing te komen om er wel of niet in te investeren. Ook kan er binnen de branche worden gekeken welk bedrijf eruit springt qua WPA vergelijken met de concurrentie in die sector.


De koerswinst verhouding (afgekort k/w) van een bedrijf is de winst per aandeel. Deze berekening kan je in twee vormen maken. De toekomstige winst voor de komende 12 maanden en de achterliggende winst van de afgelopen 12 maanden. De koerswinst verhouding bereken je als volgt:


koerswinst verhouding = Waarde van het aandeel / WPA


Als we uitgaan van het voorbeeld van XYZ Corporations met een WPA van €5,- en het aandeel staat momenteel op €60,- Dan word de €60,- gedeeld door €5,- en spreken we van een koerswinstverhouding van 12.


De koerswinst verhouding van 12 betekent dat investeerders bereid zijn om 12 keer de jaarlijkse winst per aandeel te betalen voor het aandeel XYZ Corporation. Hoe hoger de (k/w) verhouding, hoe meer investeerders bereid zijn te betalen voor elke euro winst die het bedrijf genereert. Dit kan duiden op een hogere verwachting van groei of potentie in het bedrijf. Investeerder gebruiken de (k/w) verhouding vaak om te beoordelen of een aandeel onder – of overgewaardeerd is in vergelijking met zijn winstgevendheid in de branche. Een hoge (k/w) verhouding zegt ook iets over de prijs van het aandeel, namelijk dat het duur is om het aandeel aan te kopen.  


Wat is een correcte (k/w) verhouding? Hier is geen algemene vuistregel voor en in elke branche verschilt dit. In de branche met grondstoffen zijn (k/w) verhoudingen van 15 normaal en in de informatietechnologie gaat de (k/w) verhouding over de 75 heen. Kijk dus goed per branche wat een normaal gemiddelde (k/w) verhouding is voordat je alleen afgaat op een cijfer. Daarnaast mag het niet je enige maatstaf zijn om de waarde van het aandeel te bepalen. Ook zegt de (k/w) verhouding weinig als deze niet word vergeleken met de andere aandelen in dezelfde branche.


De bekendste waarde belegger is Warren Buffet. Hij werd het ‘Orakel van Omaha’ genoemd. Als je meer wilt weten over het waarde beleggen lees dan het boek: ‘The Intelligent Investor’ van Benjamin Graham. Een pittig boek om doorheen te komen, maar Warren Buffet heeft deze kennis omgezet in acties en is er zeer rijk mee geworden.

Comments


bottom of page