top of page

Onweer op de beurs: Langs de zijlijn staan of profiteren van de volatiliteit?

Deze week bracht een golf van belangrijke financiële gebeurtenissen, van kwartaalcijfers tot rentebesluiten, die de markten flink in beweging hebben gezet. De Volatility Index (VIX) is in oktober al met meer dan 9% gestegen, wat de toenemende onzekerheid duidelijk laat zien.

Ook de AEX-index laat zien dat de volatiliteit toeneemt. In oktober hebben we pieken bereikt rond 745 punten en dalen tot 710 punten ervaren. Wij denken dat deze volatiliteit de komende periode alleen maar toeneemt.

Het is algemeen bekend dat winst maken in volatiele markten niet voor iedere belegger is weggelegd. Echter, het zijn juist deze volatiele tijden waarin de meeste kansen zich voordoen.


Hieronder ziet u het verloop van de VIX-index vanaf september tot heden. De VIX-index geeft We zien dat deze de afgelopen periode een flinke stijging heeft doorgemaakt. Hierin zien we dan ook de angst terug die momenteel heerst onder het grotendeel van de beleggers.

1. De koers van de VIX-index in de maanden september en oktober


Maar wat is verstandig om te doen in tijden van hoge volatiliteit?

We zien dat veel beleggers in paniek raken in tijden van hoge volatiliteit, dit komt veelal dat hoge volatiliteit gepaard gaat met dalende koersen. We zien momenteel flinke correcties, maar vaak brengen deze correcties juist kansen met zich mee. Neem het aandeel Adyen, de koers van het Amsterdamse betaalplatform is met 55% gekelderd nadat het in augustus met tegenvallende resultaten naar buitenkwam. Hiervan was de grootste oorzaak de hogere personeelskosten, deze hoge personeelskosten zijn het gevolg van het blijvend rekruteren van nieuw talent binnen het bedrijf.


Adyen's visie op het aannemen van nieuw personeel is dus niet in overeenstemming met die van vele beleggers. De focus van het betalingsplatform, dat onder andere Meta en Spotify bediend, ligt vooral op het versterken de platform engineering teams. Dit laat zien dat Adyen zelf veel vertrouwen heeft in de toekomstige groei van het bedrijf. Adyen verwacht rond 2024 het juiste team te hebben samengesteld, hierna kan de werving van nieuw personeel worden afgebouwd. Voor veel beleggers positief nieuws.


Maar is het bedrijfsmodel dan ook veranderd? Wij van beleggingscursus.nl zijn van mening dat Adyen door deze daling zeker een koopkans is. Tegenover haar concurrenten heeft Adyen diverse voordelen. Het systeem is van de grond opgebouwd en tevens heeft het bedrijf sterke licenties in veel landen, betalingen kunnen hierdoor enorm snel worden gedaan. Netflix wilde in 43 verschillende landen tegelijk uitbreiden, Adyen zorgde ervoor dat dit proces in een kwestie van weken was afgerond. Dit komt mede door die goede licenties, concurrenten hadden over zo'n proces jaren gedaan.


Wij zijn dus van mening dat Adyen zeker een aandeel is wat op de lange termijn mooie dingen kan laten zien. Dit is in tijden van volatiliteit dus zeker een koopkans.


Door veel beweging op de beurs komen er dus ook koopkansen vrij. Een aandeel als Adyen wordt flink afgestraft en er zijn zeker soortgelijke aandelen die momenteel wellicht aan uw portefeuille kunnen worden toegevoegd.

2. De flinke daling die Ayden de afgelopen periode heeft gehad


Maar hoe kan ik nog meer profiteren van de hoge volatiliteit?

Hoge volatiliteit gaat dus gepaard met vooral dalende koersen, maar hoe kan ik juist ook van deze dalingen profiteren?


Het is natuurlijk van belang dat u op de lange termijn een gemiddeld rendement behaald dat naar uw wens is zonder teveel risico. Het grotendeel van de portefeuille moet dan ook zijn ingericht op de lange termijn. Maar om 10%-15% van uw portefeuille te reserveren voor wat actievere beleggingen kan zeker baat hebben.


Door middel van opties, turbo's, CFD's en andere hefboomproducten kunt u inspelen op zo'n daling. Wanneer u de juiste strategieën toepast, het juiste risicobeheer en eventueel verschillende indicatoren valt er in dalende markten gewoon rendement te behalen. Zo behalen uw actieve beleggingen rendement in zowel dalende als stijgende markten, terwijl uw lange termijn beleggingen veelal verliesgevend zijn in dalende markten. Dit zorgt ervoor dat uw gemiddelde rendement een flinke toenamen kan krijgen.


In volatiele markten valt er dus zeker rendement te behalen voor de belegger die zijn winsten wilt maximaliseren. Nieuwe koopkansen en grote koersbewegingen waarop men kan inspelen zijn enkele aspecten die de volatiele marktomstandigheden met zich meebrengen.


Het is natuurlijk van belang dat u de juiste kennis en vaardigheden heeft wanneer u hier maximaal wilt van profiteren. Onze cursisten hebben de afgelopen periode al meer dan 20% rendement mogen bijschrijven door juist in deze volatiele markten actief te zijn. Wilt u de boot niet missen en ook succes behalen op de beurs? Klik hieronder om deel te nemen aan de Cursus Beleggen en wordt deel van onze community met honderden beleggers die succes behalen op de beurs!


bottom of page